Distributia de roluri in organizarea nuntii
Organizare nunta

Distributia de roluri in organizarea nuntii

de

Din momentul in care incepi sa iti organizezi nunta pana in ziua cea mare esti inconjurata de o serie de oameni care pot avea roluri mai mult sau mai putin semnificative in evolutia intregului eveniment. Desigur cele mai importante roluri le veti avea voi, mirii, dar nu trebuie neglijat nici aportul parintilor, socrilor, nasilor, martorilor, domnisoarelor de onoare, prietenilor. Toti acesti participanti pot primi sarcini care le usureaza mirilor treaba, pot contribui financiar la organizarea nuntii sau isi pot dovedi importanta dand sfaturi sau sugestii, in functie de rolul pe care il joaca in viata celor doi. Niste parinti implicati efectiv in viata tinerilor vor fi prezenti cel putin in aceeasi masura si la organizarea nuntii. In special daca invitatii tai se ofera sa te ajute trebuie sa la dai cateva sarcini care sa iti faca viata mai usoara, in special pe ultima suta de metri, care este cea mai solicitanta perioada.

Este bine ca mirele si mireasa sa isi incheie cea mai mare parte din indatoriri inainte de ziua nuntii, ca in aceasta zi deosebita sa se poata concentra doar la semnificatia momentului.
Emotiile vor fi oricum suficient de mari, chiar si fara o lunga lista de indatoriri. Se cuvine ca cei doi sa soseasca cu cateva minute intarziere la ceremonie, astfel ca lumea sa fie deja sosita si nerabdatoare. Sirul evenimentelor este deja fixat demult, astfel ca cei doi trebuie doar sa treaca prin toate etapele si sa constientizeze importanta si solemnitatea momentelor traite. Adevarata calitate de amfitrioni va fi dovedita abia la receptie, unde mirii au indatorirea sa ureze bun venit tuturor invitatilor si sa se ocupe in parte de toti pe parcursul serii.

Parintii miresei au rol important referitor la cheltuielile aferente nuntii. In mod traditional tatal miresei avea obligatia de a suporta integral cheltuielile. Azi nu mai exista aceasta rigoare, astfel ca mirii si parintii acestora respecta un acord verbal de impartire a platii. Tatal miresei se afla de obicei alaturi de miri atunci cand acestia primesc felicitarile din partea invitatilor. Discursul sau este parte importanta a ceremoniei, dar, evident, nici acest moment nu are caracter obligatoriu. Tatal miresei trebuie sa fie unul din cei mai aprigi dansatori de pe ring!

Mama miresei are in special functia de a fi alaturi si de a-i oferi intregul sprijin moral fiicei. Este probabil persoana care se implica cel mai mult in organizarea nuntii, dar trebuie sa stie unde sa se opreasca din a sfatui tanara pereche si din a-si impune vointa. Tinerii trebuie sa aiba intotdeauna sentimentul ca ei sunt cei care decid, toti cei din jur fiind doar un ajutor binevenit. In privinta alegerii rochiei de mireasa are un rol important de jucat, este persoana care de regula insoteste mireasa, o ajuta sa aleaga rochia cea mai potrivita, ii sugereaza care ar trebui sa fie accesoriile optime. Desigur mama trebuie sa isi ofere discret ajutorul, fiind constienta ca diferentele dintre generatii pot sa isi puna accentul asupra gusturilor diferite. Mama miresei trebuie sa fie pregatita sa infrunte situatiile neprevazute, sa fie inarmata cu ac si ata in cazul in care rochia cere ajustari de ultim moment sau daca survin mici neplaceri de genul agatarii rochiei si are intotdeauna cel putin o pereche de ciorapi de rezerva pentru mireasa.

Tatal mirelui poate sa isi ia partea in organizarea nuntii ajutandu-si cuscrul in a compara preturile de pe piata, in a selecta furnizorii, a comanda diverse produse. Poate fi prezent si in ceea ce priveste transportul invitatilor sau cazarea acelora care vin din alte parti. Se obisnuieste ca si tatal mirelui sa spuna o cuvantare de felicitare a tinerilor casatoriti. In cadrul ringului de dans este o cutuma ca tatal mirelui sa o invite prima la dans pe mama miresei.

Mama mirelui este persoana care de regula trebuie sa renunte la calitatea de cea mai importanta femeie din viata fiului ei si sa cedeze locul miresei. Ea trebuie sa spulbere mitul soacrei care este in permanenta cu ochii pe nora si ii critica orice gest. Ea trebuie sa o accepte pe nora ca pe o fiica. Alaturi de cuscra sa ajuta la organizarea invitatilor la mese, intocmeste lista cu cadourile pe care le-au primit mirii pentru a se putea revansa in viitor. De asemenea poate fi de ajutor in alegerea costumului mirelui.

Desigur rolurile nu sunt rigide si improvizatiile sunt intotdeauna binevenite. Nasii sunt cei care se dovedesc prezenti in toate situatiile critice, sunt cei care trebuie sa aiba mintea limpede in toate circumstantele, mai ales atunci cand mirii sunt prea emotionati sa poata reactiona prompt. De asemenea ei pot juca rolul de maestri de ceremonii, animand nunta si propunand jocuri de societate in urma carora sa se destinda atmosfera si invitatii sa ajunga sa se cunoasca mai bine si sa interactionaze pe parcursul intregii seri. Alegerea nasilor se face tinand cont de calitatea acestora de parinti spirituali si ajutoare sigure in toate evenimentele importante din viata tanarului cuplu. Acest rol trebuie probat pe deplin pe parcursul nuntii.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: